Ze helpen je niet!

Het hele internet staat bol van Corona en quarantaine tips en adviezen. Maar zijn ze nou echt allemaal zo goed en kun je er ook wat mee?


Zomaar even een greep uit Facebook, Instagram en Google:

Wat te doen als je in quarantaine zit
➖ 8 tips voor in quarantaine
➖ Quarantaine doe-tips
➖ Hoe zorg je dat je je niet verveelt
➖ 115 (!) tips voor ondernemers om de crisis te overleven
➖ Tps voor je relatie-tijdens-quarantaine
➖ 5 Tips hoe je NU actie moet nemen
➖ 3 Beste ondernemerstips voor Coronacrisis
➖ 5 Tips voor je thuisquarantaine
➖ Coronakansen en mogelijkheden voor ondernemers
➖ Hoe overleef je je corona-relatiecrisis
➖ 8 Tips om niet gek te worden tijdens je solo-quarantaine
➖ Koppels in quarantaine: 5 tips om te overleven

Allemaal leuk hoor. Maar als je ze leest (je zou het eigenlijk niet moeten doen), zie je dat iedereen zo’n beetje hetzelfde roept.
Allemaal algemene dingen die iedereen al weet, al gedaan heeft of niet doet omdat het onzin is.

Ik noem er een paar.
✖️ Verzet je gedachten. Zeker 5 pagina’s gezien die deze tip roepen. Top tip! Echt. Maar hoe dan? Bovendien: stel je bent al een wandelend hoofd, dan gaat dat toch helemaal niet?
✖️ Ga koken. Ook een aantal keer voorbij zien komen. Yeahhh, we worden allemaal keukenprinsessen. Of prinsen. Toch?
✖️ Blijf sporten. Alle sportscholen en instanties roepen dit. OK. Goede tip. Maar je woont op een 2-kamer studentenflat, bent verkouden en mag de deur niet uit. Hoe dan?
✖️ Werk samen! Al een aantal berichten op Facebook gezien met deze tekst. Ook zo’n super tip. Maar als je relatie net niet helemaal lekker liep, gaat dat nu dan ineens helemaal anders? En ga je echt ontspannen samenwerken als een geoliede machine?
✖️ Maak ‘dingen’ bespreekbaar. Ligt eigenlijk in de lijn van de vorige. Stel, je partner is al geen prater, wordt ie dat nu dan ineens wel? Volgens mij is daar meer voor nodig 🙂
✔️ Volg een online cursus. Die zag ik echt héél vaak! En die is wel goed. Want dan blijf je bezig en je kunt natuurlijk helemaal zelf uitzoeken welke cursus voor jou belangrijk is.
✖️ Blijf uit de stress. Serieus. Ik las ‘m echt meerdere keren. Hoe dan? Wat kun je nou met zo’n one-liner. Zo’n algemeenheid? Helemaal niets toch? Of ja, je gaat liggen malen en piekeren dat jij maar in de stress blijft. Je voelt je dom en schuldig dat het jou niet lukt om uit die stress te komen. Dus heb je nog meer stress.
✖️ Bestel een fotocadeau voor een ander. Jaaaaa. Top! Ben je vast dágen mee bezig. Houd je serieus van de straat.
✖️ Dé kans voor (zorg)ondernemers: ga online werken. Ook een supertip. Je moet wel een spaarpotje hebben om de eerste tijd te overleven en om een abonnement aan te kunnen schaffen voor een AVG-proof beeldbelprogramma. En de techniek die erbij komt kijken? Die gaat vast vanzelf.
✖️ Tips voor thuiswerkers: schaf de nieuwste gadgets aan. Natuurlijk. Wegens Coronacrisis groeit het geld ook op je rug.
✔️ Wees lief! Doeeslief. Ja, dat is echt wel belangrijk. En dat geldt altijd, niet alleen nu.

Hebben we allemaal nou wat aan die tips?
Misschien. Maar de meesten zijn natuurlijk bedoel om je iets te laten kopen. De meeste tips en trucs zijn bedoeld als marketing instrument. Ik voer je tips als voorgerecht en jij eet vervolgens je hoofdgerecht, tussengerecht en liefst ook nog een toetje bij mij.
En heus, daar is niets is mee he, dat is ondernemen. Dat is wat we allemaal doen, iedere winkel, iedere dienstverlener, iedere supermarkt, fotograaf, coach, taxichauffeur, busbedrijf, reisbureau, schilder, timmerman. Zo gaat dat al eeuwen. Gewoon, iedereen wil zijn of haar dienst verkopen. Ik ook. Ik doe ook aan marketing. En reclame. En verkoop.

Maar ik vind het soms ook lastig. Ik merk dat ik moeite heb met de lege dingen. Holle frasen, tips waar je niets mee kan. Tips die voor iedereen gelden en ook weer niet. Want jij bent niet iedereen. Wat voor je buren geldt, geldt niet voor jou. Jullie wonen in dezelfde buurt, dezelfde straat, hetzelfde soort huis. Jullie hebben misschien beiden kinderen, zelfs in dezelfde leeftijd. Maar jullie denken anders, hebben een andere manier van leven, andere patronen. Andere jeugd gehad, andere plannen voor de toekomst. De een is creatief met z’n handen, de ander met z’n hoofd. De een is actief, de ander is meer van ‘take it easy’. Allebei anders. En allebei OK.

En daarom werken die algemene tips niet. Kun je er niets mee. En als je ze wel toepast loop je erin vast en ga je zelfs nog rotter in je vel zitten dan je al deed. Want je gaat het jezelf kwalijk nemen dat het niet lukt. Weer niet. Dus ben je boos op jezelf, ga je de lat nog hoger leggen, nog beter je best doen en nog meer stress creëren. Pfff. Ik word al moe als ik er aan denk.

Wat helpt dan wel?
Als ik durf te zeggen dat algemene tips niet meer zijn dan een lokkertje, heb ik dan een alternatief? Wat dan, als je bijna tegen het plafond aan zit?

Dan heb je meer aan iemand die naar je luistert en met je meedenkt. Gewoon 1-op-1. Even 30 minuten of zo je verhaal doen met iemand die dan de goede vragen stelt, de kern eruit haalt en daar een paar persoonlijke tips voor heeft. Echte, waar je wat mee kunt. Omdat ze je passen. En niet een paar maten te groot of te klein zijn.

? Dus zoek iemand op.
Een coach die weet wat ie doet. Die goede vragen stelt, die naar je antwoord luistert.
Dat hoeft niet persé bij mij maar dat mag zeker wel. En ik vraag er geen geld voor. Nu niet. Je krijgt gewoon 30 minuten van mijn tijd.
Dus als je persoonlijke tips of hulp wilt waar je écht wat mee kan, vul dan even het contactformulier in. Dan krijg je van mij een link naar mijn agenda. Kun je helemaal zelf je moment van aandacht bepalen.

OK?