Home » Blog » Mindful in je hoofd » Werkdruk. Heb ik iets te kiezen dan?

Werkdruk. Heb ik iets te kiezen dan?

door | 6 feb, 2019 | Mindful in je hoofd

Ik heb een hoop reacties gekregen op mijn vorige blog over Werkdruk. 

  

Mensen die het helemaal niet met mij eens waren en dat is fijn want dat levert dan weer een leuk gesprek op.
Maar de meeste reacties waren toch wel die van herkenning.

Vooral het stuk over de persoonlijke kenmerken bleek veel op te roepen. En vooral bewustwording over de impact die je zelf kunt hebben op de situatie waar je in zit.

Ik noem ze nog een keer:

Je mentale weerbaarheid

Deze lijkt me voor zich spreken. Als je ‘niet lekker in je vel’ zit dan is alle stress bovenop de stress die je al ervaart te veel.

Het vertrouwen dat je in jezelf hebt

Als je onvoldoende zelfvertrouwen hebt dan werk je extra hard om jezelf steeds weer opnieuw te kunnen bewijzen. Of om steeds opnieuw die erkenning te krijgen dat je het heus wel goed doet. Wat maakt je zo onzeker? Als je die vraag kunt beantwoorden dan ben je al een eind op weg om het te veranderen.

Je vaardigheid om ‘nee’ te kunnen zeggen

(tegen je leidinggevende, je collega’s, je directeur, de wereld om je heen)

Ook dat is iets dat we meestal niet leren. “Doe gewoon wat je gevraagd wordt” is een zin die ik tot in den treuren gehord heb vroege. Geeft je niet echt het idee dat je ook kunt weigeren…  Herkenbaar? Jouw nee wordt meestal niet direct geaccepteerd. Je zult echt stevig in je schoenen moeten staan om jouw ‘nee’ echt te voelen en daarbij te blijven. Want zodra je ‘nee’ uitspreekt gaan er allerlei mechanismen aan het werk. Schuldgevoel, angst (voor baanverlies), angst voor afwijzing (niemand vindt mij aardig) en nog veel meer. Het speelt allemaal mee om maar ‘ja’ te blijven zeggen tegen al het werk dat op je afkomt maar dat misschien helemaal niet jouw verantwoordelijkheid is. Of anders kan.

Perfectionisme

Wie daar geen last van heeft: vier een feestje! Iedereen heeft een perfectionist in zich. Die hebben we nodig om dingen goed af te ronden en tevreden te kunnen zijn over ons werk. Of andere klusjes. Maar als die perfectionist een grote rol gaat spelen in je leven dan ligt de weg van werkdruk via werkstress naar de burn-out helemaal open. Herkenbaar?

Angst voor baanverlies (en alles wat daaruit voortvloeit)

“Als ik nee zeg tegen extra taken dan vinden ze dat werkweigering. En dat kan een reden voorontslag zijn. En dan raak ik mijn baan kwijt. En dan krijg ik wel WW maar dat is ook eindig. En dan? Wat moet ik dan als ik niet een nieuwe baan vind? Natuurlijk, mijn man heeft ook een baan maar we hebben de hypotheek en de lening voor de verbouwing wel op 2 salarissen berekend. Dus hoe gaan we dat dan doen? Dat wordt doorlopend ruzie over geld. Ga ik hem zijn gadgets dan misgunnen? Of hij mijn shopmiddagjes? En dan? Uiteindelijk gaat ie natuurlijk bij me weg en dan zit ik daar in een onbetaalbaar huis met twee kleine kinderen. Dat wordt dan executieverkoop. En dan? In een caravan terecht komen? Met bijstand?”

Dit was serieus een gesprek dat ik met een cliënt voerde die vanuit angst om haar baan kwijt te raken lange dagen werkte en ook nog werk mee naar huis nam omdat haar ‘baas’ dat vroeg.

Voel je ‘m?

Je heel erg verantwoordelijk voelen

Je eigen verantwoordelijkheid nemen. Zoek de verschillen. Heb je ze gevonden? Het verschil heet: Zelfleiderschap.

Controle of moeilijk kunnen loslaten.

Hóe vaak dat niet een hot item is bij mijn vrouwelijke cliënten.

Loslaten en controle hebben. Een van de twee of allebei (ook leuk). Het is hét recept voor het werkdruk/werkstress gevoel. Want wie kan het nou beter dan jij? Zeg eens eerlijk? Niemand toch?

Als je dit serieus denkt dan kan ik nog wel wat voor je betekenen 🙂

Keuzes maken

De belangrijkste van allemaal is: Keuzes maken! Bewust kiezen. Voor jezelf. Of voor de ander. Eigenlijk maakt het niet uit. Want natuurlijk is er niets mis mee om een hardcore workaholic te zijn. Om je helemaal te botvieren op je passie. (Of op je gezin, man (omg wat zeg ik nu weer), tuin, huishouden, ouders, reizen, werk). Maar doe het wel bewust.

Kies altijd vanuit wat JIJ wilt omdát jij het wilt. En niet vanuit schuldgevoel naar de ander, angst, of een van de dingen die ik hierboven genoemd heb.

Jij staat aan het roer van jouw leven. Jij hebt de regie en jij bepaalt je eigen toekomst.

Heb je nu het gevoel dat dat niet zo is? Download dan mijn nieuwste E-book “In Drie Stappen Moeiteloos Meer Controle over je Leven”.

Het gaat je leven, je toekomst veranderen. Heus!

Je kunt het hier downloaden.

Aan de slag!

 

Meteen aan de slag om de eerste stappen te zetten naar wie jij werkelijk bent? Stuur me dan een mailtje en dan zet ik je op mijn lijst voor het ontvangen van tips, artikelen en praktische oefeningen!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin