Home » Blog » PowervrouwAcademy » Het vervolg – deel 1

Het vervolg – deel 1

door | 22 sep, 2018 | PowervrouwAcademy

Heb je het ontdekt? Wat er ontbreekt aan de definitie voor gezondheid? Of wat, voor mij althans, niet bij elkaar op een hoop gegooid mag worden?
Zoals ik het zie is alles met elkaar verbonden en heeft alles op invloed op alles. Als een kettingreactie, of sneeuwbaleffect. Noem het kruisverbanden of kruisbestuiving, ook goed. ’t Is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.
Voor mij is optimale gezondheid “een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk, sociaal én financieel welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken”. Want dát is waar ik tegenaan liep en loop in mijn praktijk als therapeut, (re-integratie)coach en mediator. Als 1 van de 2 uit balans is, gaat de rest er meestal ook aan!
Ik heb te vaak gezien wat er kan gebeuren als de balans er niet meer is om onder ‘maatschappelijk’ alles onder te brengen. Ik zie hoe iemand kan vereenzamen als gevolg van een ontslag en daardoor met depressieve gevoelens rondloopt en niet meer slaapt. Of als gevolg van een negatief zelfbeeld door een niet aflatende stroom van negatieve gedachten al dan niet er ingepompt door gebeurtenissen uit het verleden.
Of hoe overbelaste, rondrennende carrièremoeders meer en meer van zichzelf afdrijven en vervolgens mede daardoor in een burnout terecht komen (500.000 per jaar!). Of als je jezelf te dik vindt en met walging naar je lichaam kijkt, daardoor niet naar de sportschool durft of je zelf compleet onzichtbaar maakt in welke omgeving dan ook. Waardoor je weer allerlei kwalen krijgt.
Maar wat wordt er behandeld als je met gevoelens van depressie en slapeloosheid bij de dokter komt? De slapeloosheid natuurlijk. Of de vage gezondheidsklachten? De klacht zelf. En die Burnoutklachten? Zolang er niet een échte burnout is geconstateerd blijf je er gewoon mee rondlopen en veranderd er niets. Hooguit neem je een slaappil of een ibuprofennetje. Maar lost dat op waar je mee rodnloopt? Nee! Natuurlijk niet!
Ondertussen spookte óók door mijn hoofd wat mijn lief mij had gezegd: Kijk nou eens écht terug. Kijk eens wat je allemaal geleerd hebt.” En mij mee nam op die inzichtelijke reis langs al mijn vaardigheden en ontwikkelde competenties. En door die reis wist ik ineens wat ik kon gaan doen. Want ik heb de afgelopen 40 jaar ervaring opgedaan in alle 4 de dimensies van jouw gezondheid: lichamelijk, geestelijk, sociaal en financieel. Ik heb ze zelf allemaal afgereisd en doorgewerkt. Mee gewerkt en in gewerkt. Ervaring opgedaan. Bij mijzelf en anderen. Ben ik daar gelukkiger van geworden? JA!
Wij zijn samen gaan zitten, man en ik, en hebben gebrainstormd over het hoe, wat en waarom. Wat daaruit is voortgekomen? Iets héél gaafs! En ik sta op het punt dat de wereld in te sturen. Met de wetenschap dat jij daar ook wat aan hebt. Wat dat is? Dat vertel ik volgende keer..

Aan de slag!

 

Meteen aan de slag om de eerste stappen te zetten naar wie jij werkelijk bent? Stuur me dan een mailtje en dan zet ik je op mijn lijst voor het ontvangen van tips, artikelen en praktische oefeningen!

Gerelateerde artikelen

Daring greatly…

Daring greatly…

Ergens tijdens de geschiedenisles op de HAVO lees ik voor het eerst de speech van Theodore Roosevelt in 1910 'Man in the Arena'. De tekst zegt me...

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin